Valikko Sulje

Puolalainen viulisti Wojciech Toklowicz rakastaa Suomea. – Suomessa on kaunis luonto ja Puolassa ollessani kaipaan varsinkin saunaa, 15 vuotta Laukaassa asunut mutta tällä hetkellä Puolassa vakituisesti asuva Toklowicz kertoo. Hän on muusikko, jota tituleeraa itseään myöskin musiikkikasvattajaksi. Hän säveltää lauluja, vetää kamarimusiikkiorkestereita, antaa musiikkiterapiaa sekä viulutunteja. Suomeen hän tutustui jo pikkupoikana.

– Isäni oli kova amatööriurheilija ja jo pienenä sain kuulla juttuja suomalaisesta Paavo Nurmesta, Toklowicz naurahtaa. Musiikkikouluun mentäessä Toklowicz ihastui Finlandiaan ja Jukka Kuoppamäen voittaessa Rostock iskelmäfestivaalit kilpailukappaleellaan ”Sininen ja valkoinen” koko Puola lauloi suomalaisen säveltäjän mukana. Suomalaisia hän tapasi ensimmäistä kertaa vuonna 1982, kun lauluryhmä Laukaasta matkusti Puolaan. Seuraavana vuonna olisin sitten puolalaisen ryhmän vuoro tulla Suomeen.

– Sovitusta kolmen kuukauden visiitistä venyikin kokonaiset viisitoista vuotta! Täkäläiset ihmiset ovat ottaneet teokseni hyvin vastaan ja paikallisten kanssa on ollut upea työskennellä, Toklowicz kiittelee. Juuri nyt hän on kuuden viikon vierailulla Keski-Suomessa, mikä kuluukin konserttien, mökkeilyn ja saunomisen merkeissä. Hänen omia sävellyksiään kuullaan 26. heinäkuuta valtuustosalissa. Kolmestatoista kappaleesta yksitoista on sävellytty tällä seudulla, Keiteleen rannalla.

– Sisä-Suomen Lehti – Elina Kiiskinen