Valikko Sulje

Taiteilijaseura Sienan näyttelyssä nähdään muun muuassa Marja Rämäsen teos Mahdollisuus

Saarijärven museossa esillä oleva Taiteilijaseura Sienan näyttely Törkeen tärkeetä on museon johtaja Kari Kotalaisen mielestä ehdottomasti ”museotasoinen kokonaisuus”. Sienaan kuuluu ammatti- ja harrastetaiteilijoita Saarijärveltä ja lähiympäristöstä.

Seura esittäytyy Saarijärven museossa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, ja jatkostakin on sovittu. Pienimmissä tiloissa sienalaiset pitävät näyttelyitä kahdesti vuodessa.

– Museo on ottanut meihin päin hyvän sparraajan roolin. Tämmöistä näyttelyä varten taiteilijoiden on pakko pusertaa kuin urheilijoiden kilpailuihin, Sienan puheenjohtaja Heini Tenokoski kiittelee.

Monipuolinen joukko

Valmistautumista ja miettimistä vaatii myös valittu teema Törkeen tärkeetä. Näyttelyyn oli tarjolla 170 teosta, joista Hannu Castrén ripusti museon seinälle 93 teosta 42 tekijältä. Heistä vanhimmat ovat yli 80 vuotiaita ja nuorin noin kymmenvuotias. Useimmat teoksista ovat uusia.

Lopputuloksena on mielenkiintoinen kokoelma tärkeiden asioiden tulkintoja. Samalla silmäyksellä voi katsella ydinjäteaiheista Alberto Ferrettin installaatiota Varokaa! ja Marko Hyytiäisen puupiirrosta Kello ja kirkkotorni, joka kuvaa tutun näkymän Saarijärven kirkosta.

Saarijärven vesistöreitin heikko kunto nosti puhtaan veden useammankin taiteilijan aiheeksi. Konkreettisimmin sanoma välittyi Suvi Hyppösen teoksesta Puhdas vesi on elinehto, jossa pvat vierekkäin puhdas- ja sameavetiset akvaariot. Vain toisessa on kaloja.

Castrén kiittelee Sienan taiteilijoiden tasoa ja monipuolisuutta. Esillä on grafiikkaa, maalauksia, veistoksia ja tekstiilitaidetta.

– On hyvin tärkeää, että oman alueen taidetta pidetään nähtävillä. Jos käy näyttelyssä vain Helsingissa tai sieltä täällä maailmailla, jotakin puuttuu, jos paikallistaso puutuu, Castrén sanoo.

* Taitelijaseura Sienan näyttely Törkeen tärkeetä on esillä Saarijärven museossa 7.6. asti torstaista sunnuntaihin klo 12-19.

Maarit Vaaherkumpu