Valikko Sulje

Saarijärven kaupungintalon viereisestä kovikosta kuuluu kummia. Kuutisenkymmentä heinikoivuihin viritettyä tuulikelloa pitää jokainen omaa ääntään. Yhteisen taideteoksen tekemiseen ovat osallistuneet niin koululaiset kuin päivähoitolapsetkin, mukana on myös lukiolaisten ja taiteilijaseura Sienan väen teoksia.

Puu puhuu -teos on osa Sienan Törkeen tärkeetä -näyttelyä, kertoo seuran puheenjohtaja Heini Tenokoski.

Tuulikellot on valmistettu mitä erillaisimmista materiaaleista. Käyttöön ovat pääseet niin vanhat kasetit kuin lapsen hylätyt tutitkin.
– Kierrätysmateriaaleista uuden tekeminen motivoi ihmisiä. Ja näidenkin töiden tärkein ominaisuus on ääni, ei ulkonäkö. Työt on tehty puiden ehdoilla, ne eivät riitele koivujen kanssa eivätkä vahingoita puita.

Tuulikellot ovat esillä puistikossa toukokuun loppuun saakka. Siihen asti teokset elävät omaa elämäänsä, puiden lehtien kasvaessa työ muuttuu koko ajan.

Myös uusia tuulikelloja ilmestyy puihin tasaisin väliajoin, kun tekijät tuovat tuotoksiaan esille.

– Olen kuullut ihmisiltä, että teosten katselu on ollut mielenkiintoinen elämys, työhön pitää todella astella sisälle, jotta kaikki tuulikellot löytyvät. Puistoa on Puu puhuu -näyttelyn aikana käytetty muun muassa piknik-paikkana. On hienoa, että puistikko saadaan käyttöön, Tenokoski iloitsee.

Saarijärvi | Piia Saarenketo